هیچ محصولی در سبد خرید نیست.
همانطور که میدانید بیماری فشار خون یکی از رایج ترین مشکلات افراد می باشد و افرادی که از بیماری فشار خون رنج می برند حتما می بایست یک دستگاه فشارسنج همراه خود داشته باشند. تا بتوانند در مواقع ضروری بدون نیاز به مراجعه به پزشک از درجه فشار خونشان مطلع شوند.
دستگاه های فشار سنج بسیار زیادی با نام ها و برند های مختلفی در بازار بفروش می رسند. از این رو اگر قصد خرید دستگاه فشار خون برای خودتان یا یکی از افراد خانواده تان دارید، در این مقاله از طوطی کالا با ما همراه باشید تا شما را با انواع مختلف دستگاه فشارسنج و مزایا و معایب هر کدام آشنا کنیم، تا هنگام خرید دچار سردرگمی نشوید.
آیا خرید فشارسنج برای منزل لازم است؟
با انتخاب و خرید فشارسنج مناسب، امکان بررسی وضعیت سلامت تان راحت تر خواهد شد. مثلا اگر دچار فشار خون بالا باشید یا فشارتان معمولا پایین باشد، با داشتن یک عدد فشارسنج مناسب در منزل می توانید از وضعیت سلامت خود بهتر باخبر باشید و تغییرات فشار خون تان را تحت کنترل در بیاورید.
اندازه گیری فشار خون توسط فشار سنج معمولی عقربه ای
اگر تحت رژیم خاصی هستید یا دارویی مخصوص مصرف می کنید هم اندازه گیری منظم فشار خون تان در طول روز می تواند باعث بهبود وضعیت و مدیریت بهتر سلامت تان شود. اما یک فشارسنج خوب چه ویژگی هایی دارد و اگر قرار باشد یک عدد فشارسنج مناسب بخرید باید چه چیزهایی را در نظر بگیرید؟ در ادامه برایتان گفته ایم.
انواع دستگاه فشارسنج
1 – فشارسنج جیوه ای
جیوه، ماده ای سمی است. بنابراین باید دور از دسترس باشد تا خطری برای کسی به وجود نیاید. البته در هیچ خانه یا مکانی به جز درمانگاه و بیمارستان هم فشارسنج جیوه ای را نمی بینید. شاید به خاطر همین است که بیشتر افراد فکر می کنند، فشارسنج جیوه ای بهترین و دقیق ترین نوع فشارسنج است که البته در واقعیت چنین چیزی صحت ندارد.
در هر حال، برای اندازه گیری فشار خون به کمک فشارسنج جیوه ای از یک بازوبند موسوم به کاف استفاده می شود. این کاف با یک منبع هوا تغذیه شده و با تغییرات سطح جیوه روی یک صفحه عمودی علامت گذاری شده، فشار خون شما خوانده می شود.
عکس فشارسنج جیوه ای
مزایای فشارسنج جیوه ای
- فشارسنج جیوه ای دقت بالایی دارد؛
- فشارسنج جیوه ای کمتر در معرض آسیب و خراب شدن است.
معایب فشارسنج جیوه ای
- فشارسنج جیوه ای حاوی ماده سمی جیوه است که درصورت شکستن و … می تواند خطرآفرین باشد؛
- فشارسنج جیوه ای سنگین است و قابلیت حمل ندارد؛
- فشارسنج جیوه ای برای افراد ناشنوا قابل استفاده نیست زیرا باید از گوشی برای شنیدن صدای قلب استفاده کنند.
2 – فشارسنج عقربه ای
فشارسنج عقربه ای یا فشارسنج آنیرید معروف ترین نوع فشارسنج است. در مطب پزشک ها، در منازل و مراکز درمانی از آنها زیاد استفاده می شود. در واقع، فشارسنج عقربه ای همان فشارسنج هایی است که یک عدد پمپ شبیه نارنجک کوچک دارند. با بستن قسمتی از دستگاه به دور بازو و فشار دادن نارنجک سبز کوچک که به آن پوآر می گویند عقربه را می خوانید و فشار خون اندازه گیری می شود.
این فشارسنج ها به فنری مجهز هستند که با فشار هوا، عقربه را روی یک صفحه مدرج جا به جا می کند و هر درجه از صفحه هم یک میلی متر جیوه است. اگر می خواهید فشارسنج عقربه ای بخرید باید حتما طرز کار با آن را بلد باشید یا یاد بگیرید. در صورتی که به درستی سر از کار کردن با آن در نیاورید، فشار خون را اشتباه اندازه گیری خواهید کرد و نتیجه گیری های نادرستی از وضعیت خود خواهید داشت و مثلا ممکن است با خوردن موادی که برای وضعیت تان ضرر دارد، دچار آسیب و مشکل شوید.
مشاهده و خرید محبوب ترین دستگاه های فشارسنج در بازار
مزایای فشارسنج عقربه ای
- فشارسنج عقربه ای نسبت به انواع دیگر معمولا کمی ارزان تر است.
- فشارسنج عقربه ای قابل حمل است و می توانید آن را با خود در سفر و … هم به همراه داشته باشید.
- در آن مواد سمی مانند جیوه موجود در فشارسنج جیوه ای وجود ندارد.
معایب فشارسنج عقربه ای
- فشارسنج عقربه ای برای افراد ناشنوا به دلیل لزوم گوش دادن به صدای قلب با گوشی حین سنجش فشار مناسب نیست.
- دقت فشارسنج عقربه ای نسبت به فشارسنج جیوه ای کمتر است.
- دقت نمایشگر عقربه ای با وارد شدن ضربه به آن یا تکان خوردن کاهش پیدا می کند.
- این دستگاه ها برای مکان ها شلوغ و پر سرو صدا مناسب نمی باشند.
3 – فشارسنج دیجیتالی
فشارسنج های دیجیتالی هم نوع دیگری از ابزارهای سنجش فشار خون هستند که در سه نوع بازویی، مچی و انگشتی به بازار ارائه می شوند (در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد). این نوع از دستگاه سنجش فشار بیشتر مطلوب افرادی است که به تنهایی زندگی می کنند و امکان استفاده از فشارسنج بازویی را ندارند. یا اینکه استفاده از فشارسنج عقربه ای برایشان سخت است.
عکس فشارسنج دیجیتالی بازویی
کار کردن با این نوع از فشارسنج بسیار ساده است. فشارسنج های دیجیتالی به مانومترهایی دیجیتالی مجهز هستند و با بستن کاف به دور بازو یا مچ بند و انگشت بند به دور انگشت، فشار خون قابل اندازه گیری می شود. فشارسنج های دیجیتالی به گوشی نیازی ندارند.
دستگاه های فشار سنج دیجیتال بر حسب کاربرد به 2 دسته تقسیم می شوند:
- فشار سنج دیجیتال بازویی
- فشار سنج دیجیتال مچی
1 – فشار سنج دیجیتال بازویی: فشار سنج های دیجیتال بازویی از دقیق ترین فشار سنج ها می باشند. که به دور بازو بسته شده و به واسطه نمایشگر ال ای دی فشار خون شما را نشان می دهد.
2 – فشار سنج دیجیتال مچی: این نوع فشار سنج ها نیز دارای دقت خوبی هستند. اما به دلیل هم اندازه بودن و هم قیمت بودن ما به شما فشار سنج های بازویی را پیشنهاد می کنیم. زیرا فشار سنج های بازویی دارای دقت بیشتری هستند.
مزایای فشارسنج دیجیتالی
- خطاهای انسانی در اندازه گیری فشار با این فشارسنج نقشی ندارند. مثلا در فشارسنج عقربه ای، احتمال اینکه صدای ضربان را از گوشی به درستی نشنوید وجود دارد یا ممکن است خواندن درجه فشارسنج را به درستی انجام ندهید و … . اما در فشارسنج دیجیتالی، همه چیز خودکار انجام می شود و جای نگرانی بابت اشتباهات انسانی وجود ندارد.
- هر فرد بدون نیاز به کمک دیگران می تواند از آنها استفاده کند.
- برای کسانی که ناشنوا هستند هم کاربرد دارد زیرا در سنجش فشار خون نیاز به استفاده از گوشی نیست.
معایب فشارسنج دیجیتالی
- فشارسنج دیجیتالی گران تر از انواع دیگر است؛
- گاهی اوقات، وضعیت و دمای بدن روی اندازه گیری فشار خون اثر می گذارد.
عکس فشارسنج مچی دیجیتالی
تفاوت فشار سنج عقربه ای و دیجیتالی چیست؟(مطالعه شود)
نکات قابل توجه هنگام خرید فشارسنج
- در چه موقعیت ها و مکان هایی قصد استفاده از فشارسنج را دارید (منزل، سفر و …) لذا متناسب با این موقعیت ها اندازه و وزن فشارسنج را در نظر بگیرید.
- کاف یا بازوبند فشارسنج، اندازه دور بازویتان باشد، کاف فشارسنج ها معمولاً بین ۲۲ تا ۴۲ سانتی متر هستند، حتماً به قطر بازوی استفاده کنندگان توجه شود.
- نگهداری مناسب از فشارسنج باهدف جلوگیری از خراب شدن و آسیب پذیری آن مهم است.
- منبع تغذیه بعضی از فشارسنج ها برق و برخی دیگر باتری است، اگر زیاد از دستگاه استفاده می کنید، نوع برقی آن بهتر است.
- این که فشارسنج انتخابی تان بازویی یا مچی باشد، بستگی به سلیقه شما دارد.
- صفحه نمایش فشارسنج باید به اندازه کافی خوانا و متناسب باقدرت بینایی استفاده کننده باشد، برخی از فشارسنج ها عدد فشار را از طریق یک گوینده دیجیتالی اعلام می کنند.
- بعضی از فشارسنج ها، نوسانات و تغییرات فشارخون را در حافظه خود ذخیره می کنند، بنابراین حافظه دستگاه مهم است.
- بعضی از فشارسنج ها امکانات جانبی هم دارند؛ مثل ثبت تعداد ضربان قلب، ترسیم نمودار میانگین فشارخون یا امکان ارتباط از طریق بلوتوث، وایرلس، تبلت و تلفن هوشمند.
نکات مهم هنگام خرید فشارسنج
اندازه فشارسنج
برای خرید فشارسنج باید دقت کنید که هدفتان از خرید، استفاده در چه مکان ها و موقعیت هایی است. مثلا اگر می خواهید در منزل یک عدد فشارسنج داشته باشید که با آن نوسانات فشار خود و اعضای خانواده را بررسی کنید، دستتان در انتخاب فشارسنج با اندازه های مختلف باز است. اما اگر در سفر هستید یا برای سنجش فشارتان نیاز به حمل و همراه داشتن آن با خود به سرکار و سفر و … دارید، موضوع اندازه و وزن دستگاه هم مهم می شود.
کاف فشارسنج
کاف یا بازوبند فشارسنج ها هم موضوع مهمی است. اگر کاف، اندازه دور بازویتان نباشد، هر چقدر هم که فشارسنج خوبی خریداری کرده باشید، استفاده از آن مقدور نخواهد بود. کاف فشارسنج ها معمولا از ۲۲ تا ۴۲ سانتی متر است. پس حتما به قطر بازو دقت کنید. در میان فشارسنج های بازویی، مدل های مختلفی وجود دارد که برای قطر بازوی خیلی بزرگ، متوسط و خیلی کوچک مناسب است اما دستگاه های مچی معمولا یک سایز بیشتر ندارند.
وسایل نگهداری از دستگاه
کیف نگهداری از فشارسنج هم گزینه ای است که شاید در انتخابتان خیلی مهم نباشد اما بالاخره وجود آن به بهتر نگه داشتن فشارسنج کمک می کند و باعث می شود که این وسیله دیرتر خراب شود.
تصویر فشارسنج عقربه ای و کاف فشارسنج
بازویی یا مچی بودن فشارسنج
بیشتر فشارسنج ها برای بستن به بازو طراحی می شوند اما نمونه هایی که به دور مچ بسته می شوند هم در بازار وجود دارد. فشارسنج های مچی که شبیه ساعتی بزرگ هستند و به دور مچ دست بسته می شوند طرفداران خود را دارند. واقعیت این است که این دو مدل از نظر دقت و کیفیت، تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و به همین خاطر انتخاب از میان آنها فقط به سلیقه و ترجیحات شخصی تان بستگی دارد. البته در نظر داشتن این نکات هم در انتخاب بهتر و خرید فشارسنج مناسب خالی از لطف نیست:
- کنترل فشارسنج های بازویی به تنهایی و بدون کمک دیگری کمی دشوار است اما از آنجا که در ارتفاعی هم سطح قلب قرار می گیرند، برخی از پزشکان معتقدند که نتیجه ای صحیح تر ارائه خواهند کرد؛
- فشارسنج های مچی، فضای زیادی اشغال نمی کنند و به همین خاطر در سفر و … می توانید آنها را با خود حمل کنید.
- تنوع مدل فشارسنج های بازویی بیشتر از نمونه های مچی است.
منبع تغذیه
بنا به میزان استفاده تان از فشارسنج باید درباره خرید فشارسنج های دیجیتالی که با برق و باتری کار می کنند، تصمیم بگیرید. اگر از فشارسنج زیاد استفاده شود و منبع تغذیه آن فقط باتری باشد، باتری خیلی زود تمام خواهد شد.پس بهتر است در خرید فشارسنج دیجیتالی به وجود آداپتور هم توجه داشته باشید.
اگر فشارسنج فقط با باتری کار کند، باتری در استفاده مکرر از وسیله سریعا تمام می شود و مدام باید باتری های تازه برای آن بخرید. اما اگر همراه با دستگاه یک عدد آداپتور ارائه شود، امکان کار کردن وسیله با برق هم وجود خواهد داشت و برای تهیه باتری مدام به دردسر نمی افتید.
صفحه نمایش
در انتخاب صفحه نمایش فشارسنج هم باید دقت کنید. باید ببینید که صفحه ای که می خواهید اندازه تغییرات فشار را از روی آن بخوانید به اندازه کافی خوانا و متناسب با قدرت دیدتان هست یا خیر. فرقی نمی کند که فشارسنج دیجیتالی انتخاب می کنید یا عقربه ای. در هر حال باید صفحه نمایش برای تان خوانا باشد. بعضی از انواع فشارسنج هم وجود دارد که عدد فشار را از طریق یک گوینده دیجیتالی برای تان می خوانند.
حافظه
بعضی از فشارسنج های دارای حافظه هستند و دو کاربر مختلف می توانند نوسانات و تغییرات فشار خود را در آن ذخیره کنند. یعنی هم امکان ذخیره سابقه فشار خون تان در دستگاه وجود دارد و هم این ثبت تاریخچه برای بیش از یک کاربر ممکن است.
اگر قرار است هر روز فشارتان را اندازه بگیرید و مثلا در پایان هفته برای معاینه و انجام بخشی از روند درمان تان، گزارشی به پزشک معالج خود ارائه بدهید، فشارسنج های حافظه دار انتخاب بسیار مناسبی خواهند بود.